Hoe zet je het perfecte kopje thee?

Een lekker kopje thee is een kopje thee dat met aandacht en liefde gezet is.
Maar dat zit natuurlijk wel goed bij echte theeliefhebbers!
Toch worden er nog wel een paar foutjes gemaakt die de smaak van je kopje thee negatief kunnen beïnvloeden.

Het begin met de hoeveelheid thee. De meest gemaakte fout is het gebruiken van teveel thee. Voor het ideale kopje thee gebruik je 2-4 gram thee. Je kunt die hoeveelheid vrij goed afmeten met een theeschepje. Zelf gebruik ik voor rooibos of zwarte thee rond de 2 gram, omdat die al sneller wat sterker kunnen worden. Groene thee of kruidenthee kan goed richting de 4 gram.

Daarnaast is de watertemperatuur heel belangrijk. Bij zwarte, rooibos en kruidenthee kun je gewoon kokend water gebruiken, maar bij groene en witte thee moet je dat absoluut niet doen! De bladeren van groene en witte thee zijn niet geoxideerd en daardoor een stuk gevoeliger dan bijv. zwarte thee. Bij het gebruik van kokend water verbranden de theeblaadjes en word je thee bitter. De ideale temperatuur voor het zetten van een kopje groene of witte thee is 80 graden. Die temperatuur bereik je door je kokende water in je kopje of pot te gieten (hierdoor koelt het gelijk een paar graden af) en dan nog 1-2 minuten te laten staan. Je kunt ook een klein laagje koud water toevoegen.

Het hebben van geduld is de derde belangrijke factor. Als je een filterzakje, theefilter of thee-ei hebt gevuld met thee en in je kopje of pot hebt gehangen, is het belangrijk om de thee rustig de tijd te geven zijn smaak af te geven. Misschien heb je de neiging om te gaan hengelen zodat je thee wat sneller kleur krijgt, maar hierdoor mis je toch echt de finesses van de smaak. Zorg er ook voor dat je losse thee lekker veel ruimte heeft om zich helemaal te ontvouwen en op die manier ook optimaal zijn smaak af te geven.

Let op: laat je thee ook niet te lang trekken! In principe is 2-3 minuten de ideale tijd. Kruidenthee kun je echter gerust 5-7 minuten laten trekken.