Is thee drinken gezond?

Het antwoord is ja! Het drinken van 3-5 koppen zwarte of groene thee per dag heeft zeker een goede werking.
Groene & zwarte thee bevatten namelijk anti-oxidanten en die verlagen de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Je hebt minder kans op het dichtslibben van je aderen. En ook de kans op diabetes type 2 vermindert met een aanzienlijk percentage. Het drinken van groene of zwarte thee verlaagt verder je bloeddruk en vermindert de kans op een beroerte.

De goede werking van het drinken van thee zit m waarschijnlijk vooral in de aanwezigheid van de antioxidanten. Antioxidanten zitten zowel in groene thee als in zwarte thee. Zwarte & groene thee zijn allebei afkomstig van dezelfde theeplant, maar hebben een andere bewerking. Bij zwarte thee worden de blaadjes blootgesteld aan zonlicht en oxideren. Vandaar de zwarte kleur en de iets kleinere aanwezigheid van antioxidanten. Groene thee wordt niet geoxideerd en hierin zijn dus de meeste antioxidanten aanwezig. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen de schadelijke stoffen in bijvoorbeeld rook, zonlicht en voeding.

Helaas is thee geen wondermiddel en helpt het drinken van thee niet tegen het krijgen van rimpels, kanker, geheugenverlies, etc.

En hoe zit het dan met rooibosthee en kruidenthee?

Rooibosthee is eigenlijk geen thee. Het wordt namelijk niet gemaakt van de blaadjes van de theeplant.  Rooibos is een plant die vooral voorkomt in Zuid Afrika en waarvan de naaldjes gebruikt worden om Rooibos-melanges van te maken.
Ook Rooibos is heel gezond en zit vol met antioxidanten.
Rooibos bevat geen cafeïne en dat kan een voordeel zijn, vooral als je ’s avonds nog een lekker kopje thee wilt drinken.
(Groene & zwarte thee bevatten wel cafeïne, maar dat is nog altijd een heel stuk minder dan in koffie)

Kruidenthee is natuurlijk ook geen thee, maar zijn pure kruiden of kruidenmengsels. Ook die kunnen allerlei goede eigenschappen bevatten. Kamille is bijvoorbeeld ontstekingsremmend en kalmerend, brandnetel vochtafdrijvend en gember versterkt je immuunsysteem en kalmeert je maag.